











Rethinking the future of Single-Use Plastics

Trade and development aspects of plastic pollution mitigation measures, non-plastic substitutes and plastic alternatives.

AGENDA

INC 3 Pre-Event: Sunday, 12 November 2023

Time: 10:00 a.m.-5:00 p.m. (followed by networking reception)

Venue: ALN House, Eldama Ravine Close, Off Eldama Ravine Road, Westlands.

10:00 a.m.	Participants arrive
10:30–11:00 a.m. (30 minutes)	Welcomes by UNCTAD/ALN/Delterra/ NEMAs/REMA
11:00 a.m.–12:00 p.m. (1 hour) Focus on Solutions to plastic pollution.	Multilateral Trade system presentations: UNCTAD Global Plastics Statistics. UNCTAD Measures to control, prevent mitigate plastic pollution in production, trade, and consumption. UNCTAD Non-plastic Substitutes and plastic alternatives. WTO The Dialogue on Plastic Pollution Process and WTO MC 13 outcomes. TESS Connecting the dots between INC and WTO processes to end plastic pollution. Regional and sectoral approaches: ALN Presentation on SUP Draft Bill and working at regional level to harmonise laws EAC / important legal aspects of implementing Plastics use restrictions. World Bank Regional waste trade protocols in the ASEAN Region. FAO Agricultural mulch film and the Voluntary Code of Conduct
12:00-12:15 p.m. (15 minutes)	Short break
12:15–1:00 p.m. (45 minutes)	Delterra: Financing waste management systems. This session will focus on barriers and solutions to financing waste and recycling systems that will stop plastic pollution and keep more materials in circulation – especially in Global South countries where there is a major gap in infrastructure and capacity building. Through a panel discussion with

	provide insights and recommendations for financing an effective global plastics agreement. Panel members include: • Shannon Bouton, Delterra • Dominic Charles, Minderoo Foundation • Dow (representative tbc) • ProCredit Group (representative tbc) • Systemiq (tbc)
1:00 p.m.–2:00 p.m.	Lunch Break
2:00–2:30 p.m. (30 minutes) 2:30–3:15 p.m.	Breakout session on the plastic instrument Zero draft (Groups by theme) 1. Mitigation, control, and prevention measures (defining political feasibility and effectiveness) 2. Non-Plastic substitutes (defining criteria) 3. Plastic alternatives (defining criteria) Feedback session from groups & reactions from participants
(45 minutes)	reeuback session from groups & reactions from participants
3:15–4:00 p.m. (45 minutes) Presentation of concrete examples to tackle plastic pollution in innovative ways.	Innovative solutions: non-plastic substitutes, plastic alternatives and socially enhancing downstream services. • The Flipflopi East African Innovation and Heritage to Tackle Plastic Pollution. • Gaia/Catchgreen Presentation on their fishing line alternative and the potential benefits/various uses as well as the ongoing testing in SA and Kenya. • Chatham House A proposed policy framework for Africa's circular plastics economy.
4:00–4:30 p.m.	Questions from participants and interactions with workshop attendees.
4:30–5:00 p.m.	Concluding statements by national negotiators in attendance.
5:00–6:00 p.m.	Evening reception.