International Conference

Best Practices for Financial Consumer Protection: Regulation and Cooperation in the Digital Economy

25-26 September 2018

Moscow, Golden Ring Hotel, Yaroslavl Conference Hall

Day 1 (25 September)

Time	Event	Speaker	
9.30-10.00 30 min	Registration and welcome coffee		
10.00-10.15 15 min	Welcome speech	Anna Popova Head of the Federal Service for Surveillance on Consumer Rights Protection and Human Wellbeing (Rospotrebnadzor)	
10.15-11.00 45 min	Current Status and Trends in Financial Consumer Protection in the Russian Federation	Oleg Prusakov Consumer Rights Protection Department, Rospotrebnadzor	
11.00-11.25 25 min	Strategy for Financial Literacy for the Russian Federation in 2017-2023 and its Implementation Roadmap	Anna Zelentsova Project Strategic Coordinator	
11.25-11.50 25 min	Pressing Issues of Financial Consumer Protection in Russia	Mikhail Mamuta Bank of Russia	
11.50-12.10 20 min	Legal and Organizational Aspects of the Financial Ombudsman Service in Russia	Yuriy Voronin Chief Financial Ombudsman of Russia	
12.10-12.40 30 min.	Coffee break		
<i>Moc</i> 12.40-12.55	Initiatives and Next Steps derators: Anna Zelentsova (Project Strategic Coordinator),	Oleg Prusakov (Rospotrebnadzor)	
15 min	Good Practices for Financial Consumer Protection	Ekaterina Levitanskaya International Finance Corporation	
12.55-13.10 15 min	Financial Consumer Protection in E-commerce: International Experience	Arnau Izaguerri UNCTAD	
13.10-13.25 15 min	First Effects of the International Standard for Mobile Financial Services	Robin Simpson Consumers International	
13.25-13.40 15 min	Pressing Issues and Prospects of Interaction between the EAEU Member States within the Framework of the Advisory Committee on Consumer Rights Protection	Representative of the Eurasian Economic Commission	
13.40-14.00 20 min	Discussion		
14.00-15.00 60 min	Lunch		
Session	2 – Foreign Practices for Regulation and Provision of Digital Economy Moderators: Oleg Prusakov (Rospotrebnadzor), Anna Cha		
15.00-15.15 15 min	Consumer Information and Advice in Digital Financial Services in the UK	Tamara Lordkipanidze International expert in consumer protection	
15.15-15.30 15 min	Cooperation Improvement between Consumers and Financial Services Providers in the Republic of Moldova in 2018	Dinu Jacot Agency for Consumer Protection and Market Surveillance of the Republic of Moldova	

Time	Event	Speaker
15.30-15.45 15 min	New Legislative Regulation of Financial Consumer Protection in the Republic of Kazakhstan	Svetlana Romanovskaya National League of Consumers of Kazakhstan
15.44-16.00 15 min	Improvement of consumer protection in banking and microfinance services in the Kyrgyz Republic	Narynbek Shabdankulov National Bank of the Kyrgyz Republic
16.00-16.15 15 min	Discussion	
16.15-16.45 30 min	Coffee break	
Session 3 – Systematization and Codification of Consumer Protection Legislation Moderators: Oleg Prusakov (Rospotrebnadzor)		
16.45-17.00 15 min	International principles and approaches to systemisationand codification of consumer protection legislation in financial services	Robin Simpson Consumers International
17.00-17.15 15 min	Foreign Practices for Codification of Consumer Protection Legislation	Dmitry Yanin KonfOP
17.15-17.30 15 min	Russia's Efforts for Codification of Consumer Protection Legislation: Opportunities to Apply Best Foreign Practices	Oleg Prusakov Consumer Rights Protection Department, Rospotrebnadzor
17.30-17.45 15 min	Discussion	
17.45-18.00 15 min	Summary of the first day – notes for the resolution based on the results of the Conference (Rospotrebnadzor)	

Day 2 (26 September)

Time	Event	Speaker		
9.30-10.00 30 min	Registration and welcome coffee			
Session 4 – Consumer Interaction with Financial Services Providers: Banking and Insurance Sector Moderator: Oleg Prusakov (Rospotrebnadzor)				
10.00-10.15 15 min	Banking Community Initiatives to Protect Financial Consumer Rights	Elman Mekhtiev Association of Russian Banks		
10.15-10.30 15 min	Consumer protection in retail crediting: several lessons	Oleg Ivanov Association "Rossiya"		
10.30-10.45 15 min.	Over-Indebtedness of Population in Russia	Vladimir Shikin National Bureau of Credit Histories		
10.45-11.00 15 min.	Issues of financial consumer protection:banking community opinion	Dmitry Satin Rosgosstrakh Bank		
11.00-11.15 15 min.	Pressing Issues of Insurance Consumer Protection in Russia	Representative of the All-Russian Insurance Association		
11.15-11.30 15 min.	Consumer Protection in the Insurance Market	Dmitry Yanin KonfOP		
11.30-11.45 15 min	Discussion			
11.45-12.15 30 min.	Coffee break			
	Session 5 – Information and Advice for Fina Moderator: Oleg Prusakov (Rospotreb			
12.15-12.30 15 min.	Improvement of Consumer Consulting and Evaluating the Activities of Rospotrebnadzor's Consulting Centers	lgor Baranov FBK		

Time	Event	Speaker
12.30-12.45 15 min	Good Practices of Rospotrebnadzor's Consulting Center for Financial Consumer Protection Development	Elena Papikhina Center for Hygiene and Epidemiology in the Krasnodar Region
12.45-13.00 15 min.	Good Practices of Rospotrebnadzor's Consulting Center for Financial Consumer Protection Development	Irina Korolenko Center for Hygiene and Epidemiology in the Sverdlovsk Region
13.00-13.15 15 min.	Pressing Issues of Financial Consumer Protection	Victoria Medvedeva Regional Office of Rospotrebnadzor in the Saratov Region
13.15-13.30 15 min	Discussion	
Session 6 – Promoting Responsible Behaviour among Financial Consumers Moderators: Oleg Prusakov (Rospotrebnadzor)		
13.30-13.50 20 min.	Overview of the Project Main Achievements	Anna Chaplygina Project Coordinator
13.15-14.05 15 min.	Loan Default: Objective Reasons and Widespread Excuses	Yuriy Voynilov NAFI
14.05-14.20 15 min	Financial pyramids 2018: how to protect people	Marat Safiulin Federal Foundation for the Protection of Investors and Shareholders rights
14.20-14.30 10 min	Discussion	
14.30-14.45 15 min.	Coffee break	
14.45-15.00 15 min	Discussion of the Final Resolution of the Conference (Rospotrebnadzor)	

Additional event:

15.00-16.00 60 min.	Expert Roundtable Discussion: Results of the "credit" stage of financial consumer protection independent monitoring Dmitry Yanin KonfOP	
16.00-17.00 60 min	Buffet Reception	